torsdag 22. mars 2012

Nilsen: Oldefar Ohnen (1848 - 1935)

Dette er min oldefar. Nils Kristian Ohnen Nilsen, født på Ona 19. september 1848 .
Han flyttet til Ålesund sammen med sine foreldre 14.11.1877 (jmfr. Ålesund: 1873 - 1898 Klokkerbok).
Året etter giftet han seg med Susanne Marie Iversdotter Sørnes fdt 14.10.1852.

Folketelling 1865
Han bor sammen med sine foreldre på Røsholmen (Sandø sokn - Agerø prestegjeld - gdnr. 66). Røsholmen ligger rett ut for Ohna, og han eier denne og Grasholmen.
Hans foreldre: Nils Nilsen Ohnen (54 år)  og Inge Larsdatter (55 år).
Det er også 3 tjenestefolk hos dem dette året. Det står ingenting om søsken.
I følge kirkebøkene skal han ha hatt 3 søsken.
Thore fdt. 4. mars 1840. Han omkommer på sjøen (Sandøhavet) 4. oktober 1863.
Berith R.... fdt. 11. mars 1843. Hun dør av lungebetennelse desember 1847, bare  4 1/2 år gammel.
Lars fdt april 1852 dør i desember samme år.

Jeg lurer jeg på hvorfor familien etter hvert flytter til Ålesund?  Var sorgen over de døde barna en av grunnene? Var det i håp om at det siste gjenlevende barnet, Nils Kristian, skal få et annet og bedre liv uavhengig av sjøen? 
De reiser i alle fall til Ålesund, og bosetter seg "på Notneset"
Hans fardør av lungebetennelse 2.desember 1880.

I folketellinga for 1885 står det at de bor på Ysteneset 12. Adressen under folketellingen 1900 er Voldsdalsveien 12. Det er sansynlig samme sted. Det vil si i dag heter det Borgundveien 29.
Tomta kjøper Nils Kristian  av sin sviger far Ivar Rasmussen Sørnes i 1881. Da har de bodd i Ålesund i 4 år,
I 885 består eiendommen av våningshus med bakeri og butikk i første etasje, samt 2 leiligheter oppe.
Det er også en "Ladebygning" nevnt, og den står der den dag i dag (2012).

Folketellingen 1900
Bagermester Anton Sørensen Hagen driver bakeriet og butikken.  Han bor i huset med kone, 10 barn og en tjenestepige (iflg. 1900-telling). Tre av sønnene hans er på den tid "bagerlærling".
Nils Kristian står som eier, tidligere fisker og sildegarnskyndig.
Hans barnebarn Gerd fortalte at han drev med litt fiske i Borgundfjorden, og hadde sauer i Ladebygningen. Disse beitet i fjellsida opp mot Aksla (byfjellet i Ålesund).

Etter hvert får Nils Kristian og Susanne Marie 7 barn.Thea Nikoline Inga døde i barsel ca.1919. Hun var gift med Nedrevåg.
Anna Helene Karoline dør 16 år gammel av lungebetennelse.

Åra gikk og barna blei voksne. Tre forble ugifte.  Inga Sofie, eller tante Inga som alle kalte henne, blei boende i huset på Borgundveien sammen med sine foreldre.
Det samme gjorde Ingvald som hadde gått i bakerlære hos bakermester . Senere overtok han hele bakeriet og butikken. Også Rolf var ugift, men om han bodde i Borgundveien 29 etter at han vendte hjem fra sjøen, det vet jeg ikke.

Folketellingen 1910
I Borgundveien 29 bor det nå 3 familier utenom Nils Kristian og Susanne Marie. Av familien  er det bare Ingvald og Oline Margrethe som bor hjemme. 
De har også en tjenestepike fra Ørsta, Gudrun Klausen.
Jeg skal komme tilbake til henne senere.

Åra går og familien vokser.  Oline Margrethe gifter seg med bror til Gudrun Caspara (gift med Kristian), og de får 7 barn. En av dem er min mor.
Hun husket sine besteforeldre Susanne Marie og Nils Kristian godt. Bestemoren som en snill og kjærlig dame, og bestefaren som alvorlig og religiøs.
"Når været var bra brukte bestefar å sitte ute i bakgården på søndagene sammen med sin venn Hr. Syltevik.. På hver sin sirupstønnetønne satt de og sang salmer.  Vi ungene spionerte på dem. Vi elsket å høre dem synge"

Gerd fortalte også at hun som barn hadde hørt om bestefaren at han brukte å ro til Ona for å slå gresset på Røsholmen og Grasholmen. Å ro fra Ålesund til Ona var litt av en bragd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar