lørdag 21. april 2012

Mormor Oline Margrethe (Lina)

Lina blei født 3. desember 1884. Hun er den fjerde i en søskenflokk på 7. De var fire søstre og tre brødre.
Jeg vet lite om oppveksten hennes, men ut i fra det min mor fortalte, så var de en god sammensveiset søskenflokk som vokser opp på Borgundveien.
Hennes far er Nils Kristian Ohnen Nilsen og hennes mamma er Susanne Marie fra Sørneset (Ålesund).  Familien på Sørneset er nær, og de betyr mye for familien på Borgundveien.

Søskenene blir voksne, og Lina gifter seg med Halfdan Fredrik Clausen fra Ørsta.  Han er bror til Gudrun (fdt. Clausen) som nå er gift med Lina sin eldre bror Kristian.
Også eldste søster, Thea Nikoline Inga, gifter seg, men dør i barsel.

Lina gifter seg i 1915 med Halfdan Fredrik Clausen, og de får etter hvert 7 barn. Mary, Olaf, Liv, Gerd, Nils Kristian, Halfdan Fredrik og Margrethe.

I begynnelsen har familien god råd, og kan tillate seg å ha hjelp i huset. Halfdan driver butikk i Kongens gate. Denne går konkurs, og det samtidig som de venter sitt femte barn. Lina er ikke sterk, og familien trår til for å hjelpe.
Lina var flink både med matlaging og håndarbeid.  Hun laget nydelig broderier.
Gerd (min mamma) som er yngst, blir sendt til familien i Ørsta for å bo hos en av tantene sine der, og Inga hjelper til med de barna som er hjemme i Ålesund.
Det tar fire år før familien samles igjen. Da er Gerd snart 7 år, og skal begynne på skolen. Og hun har fått enda to søsken.
Etter det som er blitt fortalt, var dette grusomt for Lina. Så vondt at hun ikke orket å reise til Ørsta å besøke barnet sitt. Det var Halfdan som med jevne mellomrom tok turen dit.
Min mor husker sin mamma som en nydelig, velstelt dame. Flink med hendene, og kjærlig. Hun snakket også ofte om humoren og sangen i hjemmet. Det var noe de hadde felles alle søskenene og foreldrene.
Lina blei ikke mer en 64 år.  Hun døde i mai 1947 bare litt over 2 måneder før sin mann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar